Om deze website goed te laten functioneren gebruiken wij cookies. Als u onze site gebruikt gaan we ervan uit dat u akkoord bent.       Akkoord

Energie besparen

U kunt geld besparen door zuiniger om te springen met uw energieverbruik. Energie besparen kan door bijvoorbeeld de thermostaat één graad lager te zetten en minder lang warm te douchen. Het isoleren van warmwaterleidingen die door koude ruimtes lopen, zoals de kruipruimte, de kelder, de gangkast of de vliering kan per jaar al een besparing van ruim 100 m3 gas of 50 euro opleveren. Zet u de thermostaat standaard één graad lager dan scheelt dat 7 procent op het stookverbruik. U kunt ook energie besparen door te kiezen voor energiezuinige huishoudelijke apparaten, spaarlampen, waterbesparende kranen/douchekoppen en tochtstrippen. Dat is goed voor uw portemonnee. Bovendien draagt u op een bescheiden manier uw eigen steentje bij aan de verbetering van het milieu. Hieronder vindt u handige tips.

 1. Onder de wol
  ’s Nachts kan de verwarming veel lager. 15 graden is voldoende als u slaapt. Zet de verwarming een uur voordat u naar bed gaat al laag, want zo lang duurt het voordat het kouder wordt in huis. Zo kunt u ruim 40 euro besparen op uw energierekening.
 2. Haal opladers uit het stopcontact
  Veel elektrische apparaten hebben een oplader. Denk aan de mobiele telefoon, maar ook het scheerapparaat en de elektrische tandenborstel. Haal de oplader uit het stopcontact als u hem niet gebruikt.
 3. Een graadje minder
  Is er niemand in de woon-, slaapkamer, keuken of andere ruimte? Dat kunt u heel simpel besparen door de verwarming uit te zetten. Bent u wel in de kamer? De verwarming lager zetten scheelt gemiddeld 50 euro per jaar.
 4. Goedkoper douchen
  Koop een ‘waterbesparende douchekop’ voor uw douche. Dat scheelt veel water en gas. Gemiddeld 40 euro per jaar. In de aanschaf is hij duurder, maar dat heeft u binnen een jaar terugverdiend, omdat uw minder gas en water verbruikt.
 5. Wassen op 40 graden
  Wassen op 60 graden kost twee keer zoveel stroom dan wassen op 40 graden. En wassen op 90 graden is nóg duurder. De meeste was wordt al bij 40 graden goed schoon, zeker met de moderne wasmiddelen.
 6. Ontdooi de diepvries
  Zorg dat er geen ijs op de binnenkant van uw diepvries zit. IJs kost veel energie. Ontdooi de diepvries als er ijs op de wanden zit. Let bij de aanschaf van een nieuwe koel- of vrieskast op de energielabels van deze apparaten. Vervangt u een tafelmodel koelkast met een C-label door een A++-labelexemplaar, dan bespaart u gemiddeld 40 euro per jaar.
 7. Droog de was buiten
  Veel mensen hebben een wasdroger. Handig, maar ook erg duur. Elke keer kost u dit 55 eurocent aan stroom. Door bij mooi weer de was buiten te hangen, bespaart u zo’n 30 euro.
 8. Zet uw apparaten uit
  U heeft allerlei apparaten in huis: computer, televisie, dvd-speler. Al deze apparaten, verbruiken ongemerkt veel energie als ze stand-by staan. Zet ze in ieder geval ’s nachts helemaal uit. U kunt ze ook aansluiten op een stekkerdoos met een aan/uitknop. U kunt alle apparaten dan in één keer uitzetten als u ze niet gebruikt.
 9. Rondje door het huis
  Maak eens een rondje door uw huis op zoek naar naden en kieren waardoor onnodig warmte ontsnapt. Bekende plekken zijn de aansluiting tussen de kozijnen en de gevel, leidingdoorvoeren (gaten in de wand) en de brievenbus. Behalve energiebesparing levert het dichten van deze plekken met tochtstrips een flinke comfortverhoging op. Het scheelt bovendien zo’n 50 euro op uw jaarlijkse energierekening.

Meer tips vindt u op website www.milieucentraal.nl. Op de websites Verbeteruwhuis.nl en Bespaartest.nl kunt u uw eigen energiebesparingsplan maken.

U kunt uw eigen, unieke woonsituatie invullen en krijgt dan gratis adviezen over energiebesparing. Ook www.lage-energierekening.nl kan u een handje helpen. Via deze site kunt u kijken welke mogelijkheden u heeft om zelf in huis energie te besparen. U kunt ook de website meermetminder.nl raadplegen voor hulp en advies. Op deze site ontdekt u wat u in úw situatie nog verder kunt besparen op energie. De sites zijn niet gebonden aan een energieleverancier dus u kunt ervan op aan dat ze onafhankelijk zijn.